ZA CERKEV SKRBIJO

 

 

 

 

Ime in priimek:

Nedelja:

 

FÜRHOLZ  Danica

23. september

GOLOB  Lidija

30. september

GREGOREC  Valerija Polanec

  7. oktober

HAZENMALI  Franc

14. oktober

KAMENŠEK  Janez

21. oktober

KAMPL  Marija

28. oktober

KAMPL  Stanko

  4. november

KOLETNIK  Simona

11. november

KOMPERŠAK  Suzana

18. november

KREPEK  Andrej

25. november

KAJZER-Lozinšek Marija

  2. december

MAHORIČ  Branko

  9. december

MLAKAR  Franjo

16. december

PLAZAR  Sonja

 23. december

 

 

 

Spoštovani župljani!

 

Počitnčice in dopusti so že dolgo za nami. Začelo se je novo pastoralno in veroučno leto. Letošnje pastoralno leto bo posvečeno mladim. Mladnina je nosilka in soustvarjalka prihodnosti tudi v veri. V načinu verskega dojemanja in izražanja svoje vere, svojega verovanja. Sicer noben rod ne raste iz nič, ampak iz preteklega oziroma iz sedanjega in je usmerja v prihodnje. Prihodnje se gradi tako, da se sedanjemu dodaja nekaj zraven. Nadgraditi je potrebno obstoječe. Dobro bi bilo, če bi se sedanjemu dodajalo boljše in se ga nadgrajevalo z bolj popolnejšim. V tehničnih dosežkih na vseh področjih se to neprestano dogaja. Vedno več izpopolnjenih izdelkov si sledi (npr. pri avtomobilih, telefonih, in drugih pripomočkih…). Za vse te novosti so potrebni izdatni napori mnogih.

Pri izgradnji in pri izpopolnjevanju ČLOVEKA pa ni tako preprosto. Stopnjevanje v tehničnih veščinah, v obvladovanju funkconiranja, ni  dobolj za človekovo soppolnjevanje. Pri človeku ni glavno obvladati, kako nekaj funkcionira, deluje,  ampak gre za vprašanje kaj je DOBRO. Iz tega pa, kako biti, ravnati, se odločati, da bo dobro. Dobro za mene in za druge. Gre za vzgojo in spopolnjevanje v tem KAKO NAJ BOM DOBER. Ne gre za to, kaj zmorem, ampak KAJ  SMEM in česar ne smem. Celo, kaj MORAM in KAKO MORAM, da bo dobro zame in za druge in bom dober.

Taga SPOPOLNJEVANJA V DOBREM pa se ne da doseče brez odnosa do drugega, do sebe in do Boga. Ta odnos nosi ime ZAUPANJE, VERA.

Verouk in druge oblike spopolnjevanja (maša, sestanki, srečanja…), naj bodo v službi in vključevanju mladih (otrok) in nas vseh, da bomo vsi dobri...   

                                                                                                                                                               

Avguštin Lah, župnik

                 

 

NOVE ORGLE V NAŠO CERKEV

 

Projekt NOVE ORGLE poteka. Zahvaljujem se vsem, ki ste že stopili v dogajanje in prispevali svoj dar. Do zdaj smo zbrali 10.840, 00 evrov. Skupaj s  prihranki od nabirk (ob nedeljah in pogrebih) iz prejšnjih let smo lahko ob podpisu pogodbe dali avans v višini 25%. Poletni meseci nam bodo »praznili« denarnice bolj kot drugi, zato se priporočam, da v času po dopustih intenzivneje nadaljujemo akcijo zbiranja, tako bomo konec jeseni lahko dali nadaljnjih 35% vrednosti za izdelavo orgel. V orglarski delavnici delajo po principu »koliko denarja, toliko orgel«. Več denarja in prej bomo zbrali, prej in več (narejenega) na orglah bomo imeli.

 

 

KAKO DO NOVIH ORGEL?

 

Dispozicija (sestava registrov) novih orgel je dostopna v župnišču. Nove orgle bo izdelala Orglarska delavnica Hoče, ki ima velike in dobre izkušnje v Sloveniji in tujini. Njihove orgle so priznane.

 

Izdelava novih orgel bo predstavljala za našo župnijo velik in zahteven denarni projekt. Pogodbena vrednost novih orgel je 70.800,00 evrov. Za nas je to veliko, ne pa za orgle! Glede na to, da smo v zadnjih dvajsetih letih bili sposobni stopiti skupaj pri vseh dosedanjih projektih, obnovah v naši cerkvi (nove klopi, obnova vseh treh oltarjev, kipov, prižnice, pred tem pa že obnova fasade in notranjosti cerkvene ladje), trdno upam in se smem zanesti na vas, da bomo tudi pri projektu orgel stopili vsi skupaj – da bomo vsi župljani vzeli to za svoj projekt in pri njem dejavno sodelovali.

 

Predlagam, da si vsoto 70.800 evrov razdelimo tako, da vsakdo, vsaka družina, prispeva delež, ki si ga bo sama izbrala, »naložila«. To, kar v orglah daje glas, zvok, ton, so piščali; barvo melodij pa ustvarjajo registri. Naše nove orgle bodo imele 12 registrov in dva igralnika (manuala in pedale).

 

Vsake orgle sestavlja mnogo piščali (kovinskih/kositrnih in lesenih), ki skupaj ustvarjajo melodijo (v naših jih bo 750). Piščali so različnih dimenzij in jih lahko razdelimo v tri skupine: male, srednje in velike. Manjše kot so, višje tone dajejo; daljše kot so, nižje tone dajejo. Male merijo od 18 do 80 cm, srednje od 80 cm do 1,5 m, velike pa od 1,5 m do 3 m, kolikor bo merila najdaljša piščal.

 

Predlagam, da si piščali razdelimo. Vsaka družina ali vsak župljan se naj odloči, da bo prispeval za vsaj eno piščal. Kdor zmore in je pripravljen, lahko prispeva tudi več piščali.

 

Prispevki za piščali

Male piščali: 60 evrov,

srednje velike piščali: 120 evrov,

velike piščali: 200 evrov.

 

BOTRA/BOTER NOVIH ORGEL

 

Vabimo tudi, da bi se posamezniki odločali za botrstvo pri novih orglah. Razpisujemo dve kategoriji botrov: za srebrnega botra orgel bo imenovan vsak, ki bo prispeval 300 evrov; zlati boter bo, kdor bo prispeval 500 evrov in več. Botri bodo ob otvoritvi in blagoslovu orgel posebej »odlikovani«.

 

Akcija zbiranja prispevkov se je začela z odločitvijo za »PROJEKT NOVE ORGLE« in bo trajala do takrat, ko bomo zbrali celotno vsoto vrednosti orgel.

 

Zbiranje denarja ne pomeni, da bi vsi morali takoj dati celotno vsoto, za katero se boste odločili. Lahko zbirate v več obrokih, kakor zmorete, saj jih bomo tudi plačevali po obrokih. Zbirate tolikokrat in tako dolgo, da dosežete izbrano vrednost. Kdor pa more, lahko da vse naenkrat.

 

Naj bo nasvet, ki sem ga prejel od nekoga izmed vas, tudi moj nasvet: »Če se odločim, da bom vsak mesec dela nekaj na stran za piščal, tega ne morem hraniti doma, ker bom, ko bo kriza, vzela in zapravila. Rajši prinesem vam in hranite ter mi seštevajte.«

 

Tistim, ki boste izbrali takšno pot, se zavežem, da bom skrbno beležil »vašo piščal«, dokler boste prinašali vanjo.

 

Avguštin Lah, župnik