ZA CERKEV SKRBIJO

 

 

 

 

Ime in priimek:

Nedelja:

 

PLAZAR  SONJA

 7. januar

POLANEC  STANKO

21. januar

ROJKO  SONJA

 4. februar

SKOK  OLGA

18. februar

ARNUŠ  DARINKA

 4. marec

BUDIGAM  BRANKO

18. marec

ČRNKO  JANKO

1.    april

DORNIK  MILAN

15. april

FÜRHOLZ  DANICA

29. april

GOLOB  LIDIJA

 6. maj

GREGOREC  VALERIJA

13. maj

HAZENMALI  FRANC

20. maj

KAMPL  MARIJA

27.  maj

KAMPL  STANKO

2.    junij

 

 

 

 

 

 

         Dragi župljani!    

 

Pastoralno leto 2018 bo potekalo pod motom IZ RODA V ROD. Posvečeno bo ozaveščanju osnovne resnice našega bivanja in življenja, da obstajamo in  živimo v zgodovini torej v času, ki teče iz preteklosi preko sedanjosti v prihodnost. In da je naš obstoj in bivanje vedno vezano na kulturo. Po KULTURI smo, tako rekoč, »postali« ljudje. Kultra nas počlovečuje. Obenem pa kulturo, ki jo sprejemamo od predhodnih rodov, soustvarjamo in jo posredujemo naprej prihodnjim rodovom. Bistvena razsežnost kulture, njena hrbrenica, je seveda VERA (religija). Ni kulture brez religije. A, kakor ni kulture brez vere/religije, tako ni mogoče biti zares kulturen (človeški), brez vsake vere. In kulture v celoti ni mogoče posredovati brez posredovanja vere. Zibelka in posredovalka kulture in življenja je seveda DRUŽINA. Družina pa je tudi zibalka in posrdovalka vere. Zato velja tudi obratno: ko družina posreduje vero, posreduje tudi kulturo. Če bi iz družin izginjala vera, bi izginjala tudi počlovečujoča kultura. Kultura brez vere postane slej ko prej razčlovečena,

ne-kultura. Človek brez vere v Boga in z Bogom, torej »brezbožni« človek, postane osiromašen človek. Lahko tudi do te mere, da slej ko prej sam, hote, zavestno, postane tudi nečloveški. In v to potegne še druge.  Prav pomenu posrdovanja vere je posvečeno pastoralno leto 2017/2018.

 

VERSKA IN KULTRUNA VREDNOST GLASBIL (orgel)

 

Načinov izražanja vere (in kulture) in njenega posredovanja je več, celo veliko. Eden od pomembnih načinov je cerkveno petje in glasba. Za dobro in lepo petje, so pa potrebni poleg ljudi tudi dobri instrumenti. Kot najpopolnejši in najbolj vrhunski instrument v vseh ozirih in kras (okras) vsakega cerkevenega in bogoslužnega prostora, so seveda ORGLE. Orgle so zato od zdavnaj imenovane »kraljica glasbil«. Noben glasbeni instrument, nobeno glasbilo, se ne more z njimi primerjati. Tudi igranje na orgle in spremljanje petja je zahtevnejše od igranja na katero koli drugo glasbilo, instrument.

 

NOVE ORGLE V NAŠO CERKEV

 

Igranje na orgle, izvajenje skladb, spremljanje petja pa zahteva poleg izšolanega organista/stke tudi dobre orgle.

Sedanje orgle v naši vurberkši cerkvi so stare že skoraj 200 let. Zob časa jih je močno načel, tako da postajajo vse manj primerne za dobro igranje. Popravilo bi bilo drago in ne bi pirneslo dolgoročne rešitve. (Čez nekaj let bi jih bilo treba ponovno popravljati). Zato smo - po posvetovanju z vrhunskimi organisti in strokovnjaki za orgle - na ŽPS sklenili, da bomo dali izdelati NOVE ORGLE, primerne za našo cerkev (upoštevajoč lastnosti cerkvene ladje: velikost, akustičnost in dosedanje obnove…). Nove orgle bodo služile pri bogoslužju: pri nedeljskih in prazničnih mašah,  pri poročnih slovesnostih, pri pogrebnih mašah, pri različnih dogodkih v cerkvi. Primerne bodo tudi za izvajanje samostojnih orgelskih koncertov zunaj bogoslužja. Znano je, da so največji skladatelji in glasbeni mojstri v vseh časih (Bach, Bethovenn, Heyden…….) pisali skladbe tudi za orgle.  

 

KAKO DO NOVIH ORGEL?

 

Dispozicija (sestava registgrov) novih orgel je dostopna v župnišču. Nove orgle bo izdelala Orglaska delavnica Hoče, ki ima velike in dobre izkušnje v Sloveniji in v tujini. Njihove orgle so priznane. 

Izdelava novih orgel bo predstavljal za našo župnijo velik in zahteven finančni projekt. Pogodbena vrednost novih ogrel je 70.800, 00 evrov. Za nas je to veliko, ne pa za orgle! Glede na to, da smo v zadnjih dvajsetih letih bili sposobni stopiti skupaj pri vseh dosedanjih projektih, obnobah v naši cerkvi (nove klopi, obnova  vseh treh oltarjev, kipov, prižnice, in že pred tem obnova fasade in notranjosti cerkvene ladje) trdno upam in se smem zanesti na vas, da bomo tudi v projektu orgel sopili vsi skupaj. Da bomo vsi župljani vzeli to za svoj projekt in pri njem dejavno sodelovali.

 

Predlagam, da si vsoto 70.800 € razdelimo tako, da vsakdo, vsaka družina prispeva delež, ki si ga bo sama izbrala, »naložila«. To, kar v orglah daje glas, zvok, ton so piščali. Barvo melodij pa ustvarjajo registri. Naše nove orgle bodo imele 12 registrov in dva igralnika (manuala in pedale).

Vsake orgle sestavlja veliko piščali (kovinskih/kositrnih in lesenih), ki skupaj ustvarjajo melodijo (v naših jih bo 750). Piščali so različnih dimenzij in jih lahko razdelimo v tri skupine: majhne, srednje in velike. Manjše so, višje tone dajejo, daljše so, nižje tone dajejo. Majhne merijo od 18 cm do 80 cm, srednje od 80 cm do 1,5 m, velike pa od 1,5m do 3 m kolikor bo merile najdaljše piščali v novih orglah.

Predlagam, da si piščali razdelimo. Vsaka družina ali vsak župljan se naj odloči, da bo prispeval vsaj za eno piščal. Kdor zmore in je pripravljen lahko prispeva tudi več piščali.

 

Kakšni so prispevki za piščali:

Majhne piščali 60 evrov,

Srednje velike piščali 120 evrov

Velike piščali 200 evrov

 

BOTER/A  NOVIH  ORGEL:

 

Vabimo tudi, da bi se posamezniki (oz. podjetniki) odločali za botrstvo pri novih orglah. Razpisujemo dve kategoriji botrov; srebrni boter orgel bo imenovan vsak, ki bo prispeval 300 evrov; zlati boter bo, kdor bo prispeval 500 € in več.

Botri bodo ob oddtvoritvi in blagoslovu orgel posebej »odlikovani«.

 

Akcija zbiranja prispevkov (denarja) in botrstvo se je začela z odločitvijo za »PROJEKT NOVE ORGLE« in bo trajala do takrat, ko bomo zbrali celotno vsoto vrednosti orgel.

Zbiranje denarja ne pomeni, da bi vsi morali takoj dati celotno vsoto, za katero se boste odločili. Lahko zbirate v več obrokih, kakor zmorete. (ker jih bomo tudi plačevali po obrokih). Tolikokrat in tako dlogo zbirajte, da dosežete izbrano vrednost. Kdor pa more, lahko da vse na enkrat.

Moj nasvet, ki sem ga prejel od nekoga izmed vas: »Če se odločim, da bom vsak mesec dela nekaj na stran za piščal, tega ne morem hraniti doma, ker bom, ko bo kriza, vzela in zapravila. Rajši prinesem vam in hranite ter mi seštevajte!«

 

Tistim, ki boste izbrali takšno pot, se zavežem, da bom skrbno beležil in polnil »vašo piščal«, dokler boste prinašali zanjo.

 

                                                                                                                                                      Avguštin Lah, župnik