ZA CERKEV SKRBIJO

 

 

 

 

Ime in priimek:

Nedelja:

 

KOLETNIK  Simona

10. junij

KOMPERŠAK  Suzana

17. junij

KREPEK  Andrej

24. junij

KAJZER (Lozinšek) Marija

1.    julij

KAMENŠEK  JANEZ

  8. julij

MAHORIČ  Branko

15. julij

MLAKAR  Franjo

22. julij

PLAZAR  Sonja

29. julij

POLANEC  Stanko

  5. avgust

ROJKO  Sonja

12. avtust

SKOK  Olga

19. avgust

ARNUŠ  Darnika

26. avgust

BUDIGAM  Branko

2.    september

ČRNKO  Janko

  9. september

DORNIK  Milan

16. september

 

 

 

 

 

Spoštovani župljani!

 

Čas počitnic je v teku, dopusti so se začeli. Kdor je ves čas pridno delal, si zasluži nekaj oddiha počitka. Čovek ni stroj, ki se mora kar naprej vrteti, pa še ta potrebuje, da ga ustavimo…Itak je že vsak »sedmi dan«, nedelja za počitek in oddih, da si napolnimo »akomulator«. Ljudje smo sicer ustvarjeni tako, da vedno nekaj delamo, tudi ko spimo, »delamo«. V času dopusta in počitnic gre bolj za to, da delamo (počnemo) nekaj drugega kot vsak dan. Da delo, ki ga vsakodnevna služba nalaga zamenjamo z drugačnim »delom«. Dobro je, če to drugo, dopustniško ali počitniško delo usmerimo in načrtujemo tako, da čas namenimo za tisto, kar smo pri vsakodnevnih delih pozabili, opustili, zanemali ali pa preprosto nismo uspeli storiti, uvrstiti v dnevni ritem. Najpogostje so to dejavnosti, ki krepijo našega duha. Privoščimo in dovolimo si nekaj »za dušo«, kakor to ponavadi imenujemo.

Nekaj v tej smeri bo tudi Krištofova nedelja 22. julija in naše farno žegnanje, ki bo – kakor vsako leto – 15. avgusta, na praznik Marijinega Vnebovzetja ali veliko mašo. Vse, kar »ima vonj« po nebesih, je »za dušo«… Po dopustih in počitnicah se dobino na »delovnih mestih«…

 

Želim vam lepe, srečne in vesele počitniške in dopustniške dni!

 

 

                                                                                                                                                                Avguštin Lah, župnik

                 

 

 

NOVE ORGLE V NAŠO CERKEV

 

Projekt NOVE ORGLE poteka. Zahvaljujem se vsem, ki ste že stopili v dogajanje in prispevali svoj dar. Do zdaj smo zbrali 10.840, 00 evrov. Skupaj s  prihranki od nabirk (ob nedeljah in pogrebih) iz prejšnjih let smo lahko ob podpisu pogodbe dali avans v višini 25%. Poletni meseci nam bodo »praznili« denarnice bolj kot drugi, zato se priporočam, da v času po dopustih intenzivneje nadaljujemo akcijo zbiranja, tako bomo konec jeseni lahko dali nadaljnjih 35% vrednosti za izdelavo orgel. V orglarski delavnici delajo po principu »koliko denarja, toliko orgel«. Več denarja in prej bomo zbrali, prej in več (narejenega) na orglah bomo imeli.

 

 

KAKO DO NOVIH ORGEL?

 

Dispozicija (sestava registrov) novih orgel je dostopna v župnišču. Nove orgle bo izdelala Orglarska delavnica Hoče, ki ima velike in dobre izkušnje v Sloveniji in tujini. Njihove orgle so priznane.

 

Izdelava novih orgel bo predstavljala za našo župnijo velik in zahteven denarni projekt. Pogodbena vrednost novih orgel je 70.800,00 evrov. Za nas je to veliko, ne pa za orgle! Glede na to, da smo v zadnjih dvajsetih letih bili sposobni stopiti skupaj pri vseh dosedanjih projektih, obnovah v naši cerkvi (nove klopi, obnova vseh treh oltarjev, kipov, prižnice, pred tem pa že obnova fasade in notranjosti cerkvene ladje), trdno upam in se smem zanesti na vas, da bomo tudi pri projektu orgel stopili vsi skupaj – da bomo vsi župljani vzeli to za svoj projekt in pri njem dejavno sodelovali.

 

Predlagam, da si vsoto 70.800 evrov razdelimo tako, da vsakdo, vsaka družina, prispeva delež, ki si ga bo sama izbrala, »naložila«. To, kar v orglah daje glas, zvok, ton, so piščali; barvo melodij pa ustvarjajo registri. Naše nove orgle bodo imele 12 registrov in dva igralnika (manuala in pedale).

 

Vsake orgle sestavlja mnogo piščali (kovinskih/kositrnih in lesenih), ki skupaj ustvarjajo melodijo (v naših jih bo 750). Piščali so različnih dimenzij in jih lahko razdelimo v tri skupine: male, srednje in velike. Manjše kot so, višje tone dajejo; daljše kot so, nižje tone dajejo. Male merijo od 18 do 80 cm, srednje od 80 cm do 1,5 m, velike pa od 1,5 m do 3 m, kolikor bo merila najdaljša piščal.

 

Predlagam, da si piščali razdelimo. Vsaka družina ali vsak župljan se naj odloči, da bo prispeval za vsaj eno piščal. Kdor zmore in je pripravljen, lahko prispeva tudi več piščali.

 

Prispevki za piščali

Male piščali: 60 evrov,

srednje velike piščali: 120 evrov,

velike piščali: 200 evrov.

 

BOTRA/BOTER NOVIH ORGEL

 

Vabimo tudi, da bi se posamezniki odločali za botrstvo pri novih orglah. Razpisujemo dve kategoriji botrov: za srebrnega botra orgel bo imenovan vsak, ki bo prispeval 300 evrov; zlati boter bo, kdor bo prispeval 500 evrov in več. Botri bodo ob otvoritvi in blagoslovu orgel posebej »odlikovani«.

 

Akcija zbiranja prispevkov se je začela z odločitvijo za »PROJEKT NOVE ORGLE« in bo trajala do takrat, ko bomo zbrali celotno vsoto vrednosti orgel.

 

Zbiranje denarja ne pomeni, da bi vsi morali takoj dati celotno vsoto, za katero se boste odločili. Lahko zbirate v več obrokih, kakor zmorete, saj jih bomo tudi plačevali po obrokih. Zbirate tolikokrat in tako dolgo, da dosežete izbrano vrednost. Kdor pa more, lahko da vse naenkrat.

 

Naj bo nasvet, ki sem ga prejel od nekoga izmed vas, tudi moj nasvet: »Če se odločim, da bom vsak mesec dela nekaj na stran za piščal, tega ne morem hraniti doma, ker bom, ko bo kriza, vzela in zapravila. Rajši prinesem vam in hranite ter mi seštevajte.«

 

Tistim, ki boste izbrali takšno pot, se zavežem, da bom skrbno beležil »vašo piščal«, dokler boste prinašali vanjo.

 

Avguštin Lah, župnik